Bemutatkozás

Bevezető

A Litracon® - fényáteresztő beton termékek széleskörűen alkalmazhatóak az építészet és design számos területén. Az új építőanyagot Losonczi Áron építészmérnök találta fel és fejleszti 2001. óta.

Litracon Classic®

A 2001-ben kifejlesztett Litracon Classic® - itthon „üvegbeton” névre keresztelt - transzparens építőanyag lényege, hogy a betonba optikai szálak milliói kerülnek, melyek átvezetik a fényt a kemény anyagon. Az anyag újdonsága többek között homogén megjelenésében rejlik: a hajszál méretű optikai szálak teljesen belekeverednek a betonmasszába, így a szemlélő egy egyöntetű betonfelületet lát, ellentétben az eddig ismert üveg-beton megoldásoktól. A találmány híre hamar körbejárta a világot, számos nemzetközi cikk beszámolt megszületéséről. A TIME magazin a 2004. év legfontosabb találmányai közé sorolta.


Litracon pXL®

A Litracon pXL® -ben (közismertebb nevén: pixelbeton) a Litracon Classic®-kal ellentétben nem optikai szálak, hanem egy speciális műanyag csapokból álló idom vezeti a fényt. A felületen szabályosan megjelenő fénypontokra, pixelekre utal a termék „pXL”elnevezése. Az „XL” pedig a nagy elemméretet hangsúlyozza, ugyanis a Litracon pXL® betonpanelek akár emeletmagasságúak is lehetnek, mely jelentősen megkönnyíti a beépítést. A paneleken a fénypontok szabályos rendszerben jelennek meg, mint egy képernyő pixelei, ám lehetőség van a pixelekből egyedi minták, felíratok, logók kialakítására, akár színekkel kombinálva is. Szintén új lehetőséget ad az, hogy nemcsak sík lapok, hanem íves felületek, több lapból álló térbeli idomok, üreges testek, hasábok is egyben önthetőek a Litracon pXL® technológiájával.


Díjak

red dot: best of the best - 2005 (D)
Leaf Award - 2006 (UK)
iF Material Design Award - 2008 (D)
Designpreis jelölés - 2006, 2009 (D)

A feltaláló

Losonczi Áron okleveles építészmérnök 1977-ben született. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott 2001-ben, majd a stockholmi Kunliga Konsthögskolan posztgraduális építészeti kurzusát végezte el 2001 és 2003 között. Itt született meg 2001-ben a fényáteresztő beton, melyet 2002-ben szabadalmaztatott. 2004-ben alapította meg cégét, a csongrádi székhelyű Litracon Kft-t, mely a termék fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Losonczi 2007-ben fejlesztette ki a Litracon pXL-t. Munkáját több személyes elismeréssel díjazták: 

Magyar Örökség Díj - 2014
Az Év Példaképe, Innovációs különdíj - 2013
Gábor Dénes Díj - 2011
Márciusi Ifjak Díj - 2010
A Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díja - 2009
Ernst&Young: ”Merész Újító” különdíj - 2008
Pro Urbe Csongrád - 2005                           
BME Építészmérnöki Kar, Diplomadíj - 2001


2009-ben a Kreativitás és Innováció Európai Évének Nagykövete


Széchenyi 2020

A Litracon Kft. a következő pályázati támogatásokban részesült:

Projekt azonosító: GINOP-2.1.3-15-2015-00022
- a kedvezményezett neve: LiTraCon Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaság
- a projekt címe: "Fényáteresztő építőelem, betétidom és eljárás fényáteresztő építőelem előállítására" c. európai szabadalom EP hatályosítása, és PCT nemzeti fázis fenntartása
- a szerződött támogatás összege: 1 790 853 Ft
- a támogatás mértéke (%-ban): 100%
- a projekt tartalmának bemutatása: európai szabadalom hatályosítása, és külföldi szabadalmak fenntartása
- a projekt befejezési dátuma: 2016.07.31.

Losonczi Áron építészmérnök a 2002-ben szabadalmaztatott, Litracon Classic névre keresztelt üvegbeton sikerei után 2007-ben fejlesztette ki a Litracon pXL - Magyarországon "pixelbeton" - márkanevű transzparens építőanyagot és annak előállítási metódusát. Az új építőanyag hasznosítását Losonczi cége a Litracon Kft. végzi Csongrádon. A pixelbetonból már több hazai és nemzetközi projekt született és nagy az érdeklődés a szabadalom licencia szerződés keretében történő külföldi hasznosítására. A Széchenyi 2020 program keretében elnyert pályázati támogatás révén a Litracon Kft. forrást kapott a nevezett szabadalom további fenntartására.

Projekt azonosító: GINOP-2.1.3-15-2017-00076
- a kedvezményezett neve: LiTraCon Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaság
- a projekt címe: "Fényáteresztő építőelem, betétidom és eljárás fényáteresztő építőelem előállítására" c. találmány külföldi szabadalmi oltalmának fenntartása, szellemi vagyon értékelés és audit
- a szerződött támogatás összege: 3 155 000 Ft
- a támogatás mértéke (%-ban): 100%
- a projekt tartalmának bemutatása: orosz, belorusz, kazahsztáni és azerbajdzsáni szabadalmak fenntartása, szellemi vagyon értékelés és audit támogatása
- a projekt befejezési dátuma: 2017.08.31.

Losonczi Áron építészmérnök a 2002-ben szabadalmaztatott, Litracon Classic névre keresztelt üvegbeton sikerei után 2007-ben fejlesztette ki a Litracon pXL - Magyarországon "pixelbeton" - márkanevű transzparens építőanyagot és annak előállítási metódusát. Az új építőanyag hasznosítását Losonczi cége a Litracon Kft. végzi Csongrádon. A pixelbetonból már több hazai és nemzetközi projekt született és nagy az érdeklődés a szabadalom licencia szerződés keretében történő külföldi hasznosítására. A volt szovjet tagállamok területéről is jelentős érdeklődés mutatkozik, ennek jele, hogy a terméket meghívták és bemutatták a Kazahsztánban megrendezett Astana Expo 2017 kiállításra. A Széchenyi 2020 program keretében a Litracon Kft. támogatást kapott a volt szovjet tagállamok területén a pixelbeton szabadalom fenntartására és a nevezett területen működő betonipari vállalkozások feltérképezésére, melyekkel hamarosan kapcsolatfelvételre kerül a sor.